*LICHAMELIJKE KENMERKEN FR *NEW ! EQUITHERAPY
*INHOUD CURLY TE KOOP *ALLERGIE voor het paardenhaa

*GESCHIEDENIS

  *JAK MERRIES *UITLEG VAN DE SITE *TYPEN CURLY HORSES
*NL PRESENTATIE *JAK PONY  MERRIES *IN UTERO & TARIEVEN  
*FACEBOOK *JAK HENGSTEN CURLY LIJST *AMERIKAANSE REGISTRATIE
*INFO @ *JAK VEULENS *TARIFEN TRANSPORT FR*CARACTERISTIQUES
*WAAR ZIJN WE *VERZORGING FOTO PAGINA (FUN) FR*GENETIQUE ...a, b, c..
*NL TIJDSCHRIFTEN NEW !  *LES EX/SOLD HORSES *LINK *NEW ! *GAITED (Allures)

                                        

CURLIES & JAK 
                             
                  
 

   NEDERLANDSE  PRESENTATIE       
jakcurly@orange.fr

MEDIA ARTIKEL !!!!                         NEW !!   EQUESTRIAN CENTER : JAK EQUITA

LICHAMELIJKE KENMERKEN VAN DE CURLY
GENETISCH                        VERZORGING
AFSPENEN EN OPLEIDEN VAN EEN VEULEN
PRINCIPES VAN JAK      
JAK...DE TOEKOMST    
 NEW ! CURLY FONDATION

JAK CURLY, wil naast het fokken van kwaliteitsvolle paarden, dat de fokkerij toegankelijk is voor iedereen. Om deze reden is gekozen, de fokkerij in Pluherlin te vestigen. Dit kleine dorpje ligt namelijk dichtbij Rennes, Nantes en Parijs (Bij alle drie de steden zijn vliegvelden gelegen).
JAK fokt het ras voor allegische paardenliefhebbers en personen die graag kennis
willen maken met de curly horse.

Vandaag de dag bestaat de kudde van JAK CURLY uit 6 hengsten, ongeveer 20 Curly fokmerries en plus minus 9 veulens per jaar. Tevens bezit JAK CURLY 2 Paint Horses, dit zijn fokmerries (Een is de dochter van 's werelds cutting kampioen "STRAIT FROM TEXAS" en de tweede merrie is een dochter van "COLOR ME SMART", een andere cutting kampioen. Deze zijn geïntegreerd in de kudde om met de Curly Horses te kruisen, zodat er een meer type western paard ontstaat. JAK CURLY kan namelijk niet genoeg benadrukken dat niet alle rassen geschikt zijn om met een Curly te kruisen, aangezien er eenzelfde type paard voor een kruising genomen moet worden. Les Haras Nationaux gaat akkoord met erkenning van het ras, in samenwerking met organisaties als ICHO (USA) en ON CURL (Frankrijk), maar deze kwestie is nog niet helemaal afgerond.

  ... HET VERHAAL VAN EEN DIERENARTS.....!!  


 Hij werd allergisch voor zijn eigen dieren.
Jeroen Verschuren, mijn man en dierenarts. Hij is allergisch geworden voor paarden en katten, slechts enkele jaren na het behalen van zijn diploma voor dierenarts. Voor mij had dit een grote impact aangezien ik altijd paarden gehad heb en nu niet eens meer in contact met paarden kon komen, zonder een astma aanval bij Jeroen te veroorzaken. Daarom moest ik altijd na het werken met mijn paarden, me totaal reinigen en daarna kon ik pas naar mijn man toegaan zonder dat hij ziek werd. Op een dag kwam de oplossing, ik was aan het surfen op internet en kwam ineens oog in oog te staan met een foto met de de titel "BASHKIR CURLY HORSE HYPOALLERGENIC"! Onze levens hebben deze ontdekking totaal veranderd...
Op het moment gaat het erg goed met Jeroen zijn allergieën. Hij is ontzettend blij dat hij de Curly's kan behandelen en opvoeden zonder aanvallen van astma!
We hebben vastgesteld dat na verloop van tijd, dat Jeroen steeds minder allergische reacties heeft. De curly horse is minder allergeen dan "alle normale paarden" en na verloop van tijd wordt men steeds minder gevoelig voor allergenen. Op dit moment is Jeroen in staat om 5 dagen om te gaan met paarden van alle rassen, als er bijvoorbeeld naar een paardenbeurs of evenement gegaan wordt. Voorwaarde is wel dat hij veel frisse lucht kan inademen. We hebben in december 2008, 2 paint horses in onze kudde opgenomen en Jeroen heeft tot nu toe niet gereageerd op de paarden bij contact. Zijn allergieën voor stof en hooi zijn nog steeds aanwezi

Wetenschappelijke gedachten over dit ras zijn zeer verschillend. De rechte paardenharen en de gekrulde paardenharen (in verschillende varianten) zijn beide hypoallergeen.Het gen dat verantwoordelijk is voor de gekrulde haren is ook gevonden in rassen als de Quarter, Percheron, Arabier, Appeloosa, Missoury Fox Trotters, Tennessee walking horses, Paints, Thunderstorms and Paso Finos, maar deze rassen lijken niet hypoallergeen te zijn. Hierdoor zijn zijn de Amerikaanse wetenschappers begonnen dieper te zoeken naar het verband waarom de Curly Horse minder allergeen is dan andere rassen.
Dit zou een zegen voor veel ruiters zijn!

     De krullen van een Curly Horse zijn erfelijk. Deze genen, dominant of recessief zijn gegroepeerd in paren en zijn geërfd van beide ouders. Deze hebben beide invloed op de krullen van de vacht van het ongeboren veulen. De genen kunnen gecombineerd worden op 3 verschillende manieren. Deze combinaties zien er als volgt uit:
- Twee dominante genen = homozygoot dominant,
- Twee recessieve genen = homozygoot recessief,
- Een paar van gemengde = heterozygoot.en gecombineerd worden op 3 verschillende manieren.

 


VERZORGING


Om krullend haar netjes en verzorgt te houden is het standaard advies om dit goed bij te houden.
Het is aan te raden om de manen te borstelen, maar ze zijn kwetsbaar. Dreadlocks en pijpenkrullen zijn extra kwetsbaar, Hier moet voorzichtig mee omgegaan worden. De manen kan men het beste knippen aan het einde van de zomer, zodat de groei in de winter weer vanaf de basis kan starten.
‘’Uitpluizen’’ met de vingers is een goede manier om de Curly regelmatig te verlossen van oud haar en om een goede haargroei te stimuleren. Zoete amandelolie of olijfolie aanbrengen tussen de wortels is een idee om de manen en staart flexibeler en minder broos te maken.

Onze Onderhoudstips voor paarden haar is manen verzorging van krullend haar volgens de richtlijnen van tentoonstellingen in de VS. De krullen worden niet geschoren zoals soms bij andere paarden rassen. De Curly moet er goed uitzien en zijn natuurlijke staat moet zichtbaar zijn. De aanwezigheid van lussen in de oren of op de bal moet worden beschouwd als kenmerk van het ras en mag niet worden bestraft (ICHO richtlijnen).

EEN MISOPVATTING DIE VAAK GEPLAATST WORDT IS DAT CURLY HORSES GEEN ONTWORMINGEN EN VACCINATIES NODIG HEBBEN. DIT IS NIET WAAR !!!

De Curly heeft net als elk ander paard behoefte aan gezondheidsmonitoring. De Curly hoeft niet te worden verwend, ze moeten basiszorg krijgen. Net zoals het ras gewend is in het wild, is de Curly eenvoudig om te behandelen dankzij sterke benen een gezond gestel. Curly´s hebben over het algemeen geen problemen in de winter maar men mag de Curlies natuurlijk niet vergeten. Curlies hebben net als ieder ander paard gezond voedsel in voldoende hoeveelheden nodig, voldoendebeschutting, regelmatige bezoeken door de dierenarts, tandheelkunde, ontworming etc.

GESCHIKT VOOR.....
De oorspronkelijke Curly horses werden gebruikt door blanke mannen voor werk op de boerderij en ze werden gebruikt door indianen om te jagen op buffels. Vandaag de dag zijn Curly horses uitgegroeid tot sportpaarden(Springen, Dressuur en Western). De paarden worden ook gebruikt voor lange recreatieve tochten en wedstrijd tochten.

Perhaps more than anything else, the variety and diversity of North American Curly's are responsible for their popularity and make the horse an animal with which the whole family can get involved. In general, Curly has intelligence and a rapid understanding more developed than normal equine temperament they are thoughtful, calm and patient. With a permanent desire to please and satisfy the human being. It is the ideal horse for beginners, fearful people, children and the disabled

If the request is made, the answer is quickly given! How quickly everything is treated and delivered. A curly trapped, not forced, to the point of self-harm, as in both cases. Patience is the key word! It recounts the stories of curls stuck under a gate, caught in barbed wire, or on a half srable door... Do not panic, analysis and patience! A Number of Curly's, waiting for humans come out of their difficult situations.


TYPEN CURLY HORSES


Volgens wetenschappers is de Noord-Amerikaanse Curly niet een echt ras. Echter, het doel van veel Curly fokkers volgens wetenschappers is het ontwikkelen van een echt paardenras met gekrulde vacht en hypoallergene kwaliteiten. Veel Curly fokkers staan voor het behoud van de oude lijnen van de Noord-Amerikaanse Curly. Het doel van ICHO is het ondersteunen van verschillende fok programma’s

Er is geen precieze norm voor een Curly horse, Er zijn verschillende variaties en secties volgens ICHO in clubs en verenigingen. Elk type Curly horse is anders net zoals andere paarden, de capaciteiten worden bepaald door zijn confrontatie en bouw.
Het meest gebruikte zadel is een zadel met een krullende hoogte van 145 tot 155 cm. Er is altijd een aanbevolen maximale grootte van 168cm voor een Curly van 615Kg. De standaard van onze grootste Curly in 2009 was 160 cm.

- STOCK, paarden, Voor een echt werkpaard, zwaar werk, sterke botten, een goede houding en tenslotte een mooie romp. *BREEZY 
- SPORT, Voor disciplines als CSO(Dressuur, springen en endurance), evenwichtig gemengd, niet horizontaal als een renpaard, niet verticaal als een trekpaard, een vrij lange en gespierde nek, elegant.     *WINDY  -*SPLASHES 
The lineage of Spartacus, with curly gaited blood of morgan. See our *SPLASHES 
- DRAFT, Het paard is zwaar, Amerikaanse stijk, mustang achtig.
- GAITED, Paarden met meerdere gangen zoals bijvoorbeeld de foxtrot, comfortabel voor de ruiter. *ANASAZI  -  *AMY -   *VEGAS  -  PAINTED PRINCESS  -  *SHADOW
- PONEY,
hypoallergene Ponies onder de 142cm, Curly ponies zijn zeldzaam. MAGUZU and PIRATS' FRENCH - LINE & RILEYS' BUTTERCREAM


 

ALLERGIE-HYPOALLERGEEN 
 
Lees het Artikel > "Allergie en Hypoallergeen"
geschreven door Jeroen Verschuren, een dierenarts. De laatste 20 jaar is het aantal mensen met een paarden-allergie verdubbeld, dus er komen meer en meer gevallen met een paarden-allergie. De Curly Horse is hypoallergeen, er is namelijk veel minder Seborrhoiceiwit aanwezig in het haar van een Curly, dan in de haren van andere paarden. Minder Seborrheic eiwit, is dus minder allergeen en dit leidt tot minder allergieën.
Om de hypoallergene eigenschap van de Curly zo goed mogelijk te laten werken, moet de Curly Horse van "normale" paarden gescheiden worden. Voordat het eerste contact met een Curly plaats gaat vinden, moet de allergische persoon thuis getest worden, met een monster van het Curly haar. Het kan zijn dat er bij het eerste contact, toch een reactie plaats vindt, dus daarom is het belangrijk dat de allergische persoon zijn medicijnen meebrengt. Als de allergie heel ernstig is, zal het eerste contact onder toezicht van een arts moeten plaatsvinden.
Als er reactie blijft plaatsvinden, zal er getest moeten worden met een andere Curly.

Er zijn geen Curly's die non-allergisch zijn, ze zijn hypoallergeen. Dit betekent dat een allergisch persoon bij contact met een Curly Horse een sterk verminderde allergische reactie zal hebben.
Tevens kan het voorkomen dat de persoon geen enkele allergische reactie ontwikkelt. Het kan ook zijn dat een allergisch persoon bij de ene Curly Horse wel iets allergische reageert, maar bij een andere helemaal niet.
North American Curly: Is hij hypoallergeen?
Een samenvatting vertaald van ICHO... "Over dit antwoord wordt momenteel overlegd in Duitsland. Een haarlok van "Mary" (Ebony's May Day Queen 1137 ABC P-F), een Curly van Gaby Karscher, een Duitse Curly fokker, wordt toegekend aan Dokter Frank Jugert van de University in Aachenpour voor een project van allergie-testen. Hij en zijn team zijn betrokken bij een onderzoek met betrekking tot de mate van de hypoallergene eigenschap van de Curly Horse. Ze testen tevens een aantal andere paardenrassen om een vergelijking te maken.

Ze volgen een strikt protocol om te bepalen of ze daadwerkelijk kunnen bewijzen dat een allergische reactie wordt afgezwakt door een Curly Horse in vergelijking met andere paarden rassen. In 2000 hebben fokkers van ICHO 24 monsters van Curly haar in quarantaine geplaatst, zodat ze stap voor stap de procedures kunnen volgen voor een correct onderzoek. In februari 2002 heeft de universiteit van Aken aangekondigd dat het project nu compleet is. Dokter Jugert, combineerde de resultaten in een rapport en ondertussen zei de projectleider:
"Ja, de Curly Horse is hypoallergeen.
Het lijkt te komen door het verschil in eiwit van de huid".

 

Alle Curly Horses hebben een sterke neiging hypoallergeen te zijn. Er zijn weinig rapporten van niet Curly Curly Horses (rechtharige curly horses), tevens deze zijn hypoallergeen. Het lijkt erop dat hypoallergene rechtharige Curly's ongewone producten van kruisingen zijn. We hebben meer onderzoeksresultaten nodig om deze informatie te controleren en uit te leggen waarom de Curly Horse hypoallergeen is.
Verscheidene Morgan paarden dragen het hypoallergene gen. Wetende dat een Morgan hengst (Ruby Red Kind) een van de gevonden Curly-hengsten is, hij draagt misschien het hypoallrgene gen dat is gevonden bij de rechtharige curly's. 

 

 

 LICHAMELIJKE KENMERKEN VAN EEN CURLYHarde omstandigheden en strenge winters hebben het ras gevormd. Het ras heeft een indrukwekkende hardheid en soberheid, en heeft het hoofd boven water gehouden tijdens de grote Noord-Amerikaanse winters.

Het haar van de Curly is krullend, rond dun en vettig. Het haar kan verschillende soorten krullen hebben, van een kleine rimpeling tot strakke krullen. Het is door hun wollige haar, hun dikke huid, de royale laag vet en het diepe veneuze systeem dat Curly horses bestand zijn tegen temperaturen tot rond de -40 ° in de winter!

De manen en staart zijn gekruld(kunnen ook verschillende soorten krullen zijn) van kleine krullen tot deadlocks. Het haar in de oren van de Curly is vaak gekruld, dit is een duidelijk kenmerk van de Curly horse. In de zomer zijn de krullen van de meeste Curly's niet duidelijk te zien aan de vacht, dan kan men de Curly herkennen aan de gekrulde manen, oor haren, snorharen, wimpers en kogels.
In het voorjaar zal de dikke krullerige vacht plaats maken voor fijn, stijl of licht golvend haal. Sommige Curly horses beginnen zelfs staarten en manen te verliezen, Ze heten ''extreme'' Curlies.
 Sommige kunnen zelfs in het voorjaar al staarten en/of manen verliezen, tot de totale opecia, gevolgd door een spontane her groei van het haar. Bij de meeste Curly's zal de rui normaal functioneren in een paar dagen.
Er zijn ook Curly's die stijve haren met krullen hebben (rechte manen, de genoemde voorkeur van een ''niet-functie''), Deze manen hebben dezelde hypoallergene functie als de gekrulde manen. Curly horses kunnen gekruist worden met andere paarden zodat zij ook de hypoallergene functie kunnen overdragen aan niet-Curly horses.
Het interieur van zijn korte en brede oren wordt jaarlijks bijgewerkt tot een plukje van krullend haar, die het mogelijk maakt om in de winter de Curly warm te houden. ABCR heeft aanbevolen om niet te snijden in deze haren omdat dit een belangrijk kenmerk is van de Curly. De ogen kunnen verschillende kleuren bevatten, zijn amandelvormig en vaak bekleed met zeer gekrulde wimpers waardoor ze een zachte en non galante look krijgen.
De ogen hebben een brede visie, net zoals het Oosterse paard. Zijn neusgaten zijn klein en halvemaanvormig. De Sinus is groter dan normaal zodat ze veel lucht kunnen verwarmen in de winter. Het frame van de Curly is compact en sterk.
  De Noord-Amerikaanse Curly is uniek, De Curly horse heft verscheidene beschrijvingen. De grootste onderscheiding is zijn identiteit. De Curly horses staan dichtbij de natuur, zijn mens gericht en staan bekend om zijn hardheid en vermogen. De diversiteit van maten, soorten en kleuren geven een ‘’Natuurlijke gloed’’.
De Curlies zijn tot op heden meer gevormd door aard dan door de mens, de mens heeft vele genetische kenmerken en het primitieve van de Curly behouden.
De definitie van een ''gestabiliseerd ras'' is dat dieren doormiddel van zorgvuldige selecties en fok gedurende enkele generaties nakomelingen met goede eigenschappen kunnen voortbrengen.

 

 

ALLURES/GANGEN

De Cury is een paard die verschillende gangen kan beoefenen. De Curly kan gemiddelde, lange, rechte, sport en effectieve gangen beoefenen. De curly kan een lange pas beoefenen want bekend staat als een ‘’stepping tempo’’ of de’’Curly shuffle’’ en hebben zij een snelle en een flexibele achterhand zodat zij een kleine draf kunnen uitvoeren. De draf moet natuurlijk uitgebreid en flexibel zijn. De Curly valt onder de ‘’meer’’ gangen paarden. Sommige rassen die van nature ‘’snel’’ zijn, worden gekruist met de Curly zodat ook de nakomelingen de ‘’Curly shuffle’’ beheersen. 

 

GESCHIEDENIS VAN DE CURLY HORSE

De oorsprong van de Curly is een van de grootste mysteries in de paarden wereld. De eerste Curly’s zijn gevonden in Noord-Amerika in het jaar 1800, De Dakota in ‘’Les Contes d’hiver’’. Er gaan verschillende theorieën rond over de migratie van de Curly op het Amerikaanse continent. De Curlies, die uitstekende accessoires waren voor de jacht op bizons, waren heilig voor de indianen.

De moderniteit heeft de geschiedenis een beetje over genomen, De indianen en de Curlies als wilde paarden worden een beetje vergeten, maar zelfs vandaag de dag kom je nog het ´´dominante´´ Curly gen tegen van de lijnen uit de geschiedenis. Grot tekeningen uit 1881 beeldt de slag bij Little Bighorn uit waarbij er paarden getekend zijn met ´´krullen´´.

 

We spreken van het krullende ras sinds Nevada. De boeren uit Nevada vingen een aantal levende Curly exemplaren in het wild net zoals zij hun Mustangs vingen, en integreerde de boeren de gevangen Curlies in hun kudde paarden voor het werk op de ranch. In 1932 was er een vreselijk strenge winter waardoor zij veel van hun vee verloren door de extreme kou. Alleen de sterkste exemplaren van het vee en de Curly horses plus nakomelingen overleefden deze winter. De boeren beseften al snel dat deze paarden niet alleen bestand waren tegen temperaturen tot bijna min 40, maar ook makkelijk te beleren zijn. Curlies hebben een formidabel intellect, een grote openheid, veerkrachtig en winterhard. In 1952 was er opnieuw een vreselijk strenge winter wat voor veel paarden van de boeren weer fataal werd. Alleen de Curlies overleefden opnieuw de strenge winter. De curlies uit Nevada zijn de ´´founding fathers´´ van het ras. De eerst geïdentificeerde Curlies werden gevonden in de bergen van Nevada. Dit zijn de beroemde Curlies die waren opgenomen in de kuddes van herders die veel kou hadden geleden 30 jaar lang. Vandaag de dag kunt u nog steeds gemixte kuddes Curlies en Mustangs treffen die voort bestaan uit de geschiedenis.
1906 photo of US Soldier on a Curly horse. (This old photo was sold on eBay, purchased by Michelle Ives )

 

PRINCIEPES VAN JAK CURLY

Jak wil de beste condities, comfort en psychische gezondheid garanderen met betrekking tot het fokken van Curlies en Paint horses. Er wordt alles gedaan om de wensen van de koper te waarborgen op het gebied van sport en rij niveaus van de koper.
Een koop overeenkomst wordt ingediend en wordt vermeld. De Curly en de koper moeten bij elkaar passen volgens de principes van Jak zodat er een goede toekomst tussen paard en koper gegarandeerd wordt.
Alle paarden die geboren worden of ingevoerd worden voor de fok worden opgenomen in het SIRE en voorzien van een transponder. Alle veulens worden geregistreerd of komen voor het register in aanmerking door de Amerikaanse ICHO. Om de kwaliteit de garanderen worden alle paarden geselecteerd uit de beste bloedlijnen met de beste bouw, vorm enz. De paarden die Jak verkoopt hebben geen ondeugd, mocht dit geval zich voor doen zou het ‘’handboek der Curlies’’ dit niet ondertekenen. De paarden worden gevaccineerd tegen elke griep, tetanus, rhynopneumonie, gedetecteerde virale asterit en besmettelijke tritis. De volwassen paarden worden 3 tot 4 keer per jaar ontwormt en veulens 5 tot 6 keer voor hun eerste jaar, te beginnen bij ongeveer een maand uit. De tanden worden om de 2 jaar gecontroleerd door een paarden tandarts.
 Graslanden worden bereid met zorg, met regelmatige mechanische en Tournusgemeenschappelijke kudde. Geen kunstmestwordt gebruikt, alleen natuurlijke producten(Bactériosol, Bacteriolit).
De paarden worden afgerekend in het jaar en hebben schuilplaatsen, gebieden weg van dewind, schaduw, omheind met een flexibele kabelop 4 niveaus.
Bij de ingang van elke weide, een luchtsluisvoorzien van 2 openingen, aan een paniek of verwarring op het moment van binnenkomst en uitgang van de geselecteerde paarden te vermijden.
-Hooi is beschikbaar in de zomer en winter, en koel vers water continu is. Paarden hebben een aanbod naar keuze aangevuld met zouten en mineralen.
De kuddes worden gevormd op basis vangeslacht, leeftijd en de relatie tussen depaarden.
Een traject "vita" met variërende bodem wordt onderzocht, zal het "dwingende" naar gebiedenvan droge, vaste voorzien,
+ - Erosie, water, voor een fysieke en mentaletrimmen van hoeven .. natuurlijk!
Tot dit project daadwerkelijk wordt uitgevoerd de voeten van paarden Hoove bijgesneden om de 6 tot 8 weken.

Het ras worden gemaakt door kunstmatige inseminatie of met de hand geassembleerd inenig respect voor het comfort van ontvangenmerries. Gevolgd na de ovulatie bij merries,Jereon, eigenaar van het vee, en veterinaire,geef 2 of 3 echo controle van de zwangerschap:op 12/15 dagen dracht voor de diagnose en controle van het risico van een tweeling, dan20/21 dagen voor de bevestiging van de zwangerschap, dan aan 1 en een halve maand(voor fokmerries).

Tijdens het veulenen, de integratie van demaresin het veulenen dozen is "fysiek" dag en nacht gemonitord door Aline, die geniet van het slapen met haar merries! Veulens vanaf de geboorte krijgen alle benodigde zorg, zorg voornavelstreng serum en de administratie, indien nodig, controle van de juiste colostrum. Ze komen uit in een prive-paddock na de tweede dag en zijn geïntegreerd in de kudde merriesvan hun tiende dag zo lang als geschikt.

 

 

AFSPENEN EN OPLEIDEN VAN VEULENS

De veulens worden gespeend op 6/7 maanden, vroeg spenen is een fout die wij niet willen begaan. Het is jammer om veulens het onderwijs af te nemen die zij meekrijgen tot 6/7 maanden van de volwassen paarden. In het wild worden veulens ook gespeend tot 6/7 maanden als gevolg van zaken en hiërarchieën.

Elk individu vorm een persoonlijkheid en er worden rangen bepaald binnen de kudde op basis van specifieke ‘’codes’’. Zonder de natuurlijke stap zal het veulen zich niet kunnen redden in zijn eentje door angst en verlegenheid. Het veulen zal veel agressie vormen en zal vaak worden weggepest door andere paarden in de kudde wat kan leiden tot een vicieuze cirkel waar het veulen niet uit komt.
Als het veulen veel van volwassen paarden meekrijgt zal het veulen zich goed kunnen positioneren en zal het veulen zich later beter kunnen integreren in een groep paarden maar ook in een groep mensen.

In de eerste week van leven speelt nieuwsgierigheid de grootste rol. We raken het veulen alleen aan bij medische zorg en laten het voor de rest aan ons wennen. Rond de 2 weken gaan we dichter naar het veulen toe en nemen we regelmatig contact op met het veulen. We leren het veulen respect en gehoorzaamheid vanaf ongeveer 2 maanden. We bereiden het veulen voor op een volwassen leven, wandelen langs allerlei obstakels, trailer of vrachtwagen training en het gehoorzamen naar de mens. Vanaf 4 maanden begint de training met lopen aan de hand zonder de moeder, ze zien elkaar nog wel maar het veulen moet weten dat het op eigen benen kan staan. Als het veulen 5 maanden is wordt het veulen verwijderd van zijn moeder voor korte wandelingen zonder dat zij elkaar in de gaten kunnen houden van ongeveer 10 minuten samen met een andere merrie of een ander veulen. Door een soortgenoot mee te nemen op wandeling in de schok niet zo groot wat de stress vermindert bij het veulen.
Zijn moeder is zijn moeder, wij zijn de kudde, en een wereld scheidt ons! De merrie heeft het veulen geleerd te leven onder zijn collega’s, en we geven hem de basisbeginselen mee van beleefdheid ten opzichte van mensen!
Bij JAK willen gaan wij voor een goed beeld van het impregneren van veulens. Niets kan een moeder vervangen. Het veulen hoeft niet te worden omgeleid door de mens (van ons).De natuur is onze gids! De veulens worden behandeld met zogenaamde zachtheid. Ze moeten naar je toe durven komen, dit duurt normaal gesproken ongeveer vijftien dagen, Vanaf dat moment wordt een halster een tijdje omgedaan en wordt het veulen behandeld voor zijn eerste wormenkuur zonder stress. Het is noodzakelijk voor het spenen dat de veulens de basis van beleefdheid kennen en dat ze dat leren van hun moeder.

Wanneer de leeftijd komt, zijn de Curlies met zorg bereid en leren zij manieren met behulp van professionals (naar aanleiding van verschillende karakters en sportdisciplines). De Curly rijpt eerder dan een "normaal" paard, Curlies krijgen een lichte breuk na 3 jaar, maar het echte werk begint op de leeftijd van 4 jaar.
Een studie van de school Veto Nantes werd gedaan met 3 groepen paarden in hun 1e jaar.

1 - de groep van de veulens werd geïmpregneerd mogelijk door de mens.
2 - er werd niets gedaan met de veulens en merries.
3 - het negeren van veulens, merries zijn al heel vaak behandeld.
  It is in the 3rd casefoals that were most easily clogs. We want to take "the seed" of this experience.

    AMERIKAANSE REGISTRATIE

De Curly Horses van JAK CURLY zijn allemaal geregistreerd of in aanmerking gekomen bij ICHO - Meeste types en sport in CSI
- ABCR: Curly American Bashkir Curly Registry dicht bij de lijn Damele www.abcregistry.org
- CSI: Voor de promotie van de markt en fokkers van Curly sportpaarden
- AWR:
Organisatie die de bloedlijnen van fokkers van kwaliteitsvolle Amerikaanse sportpaarden, steunt, promoot en bewaart.
ICHO : International Curly Horse Organization: alle soorten van krullend van patiënten die niet de kenmerken krullende types Sport ICHO is verdeeld in verschillende takken geboekt volgens de mogelijkheden van het paard, zoalswestern, pony, sport.Extrait ICHO van het charter: behoud , bescherming en bevordering van de gekrulde paard in de wereld ... de selectieve kweek stimuleren de kwaliteit van het ras te verbeteren ... ... internationale onderzoek naar het fenomeen van krullend hypoallergeen.bieden de beste diensten aan verenigingmembers. curlyhorses.org voor Amerikaanse

JAK ... DE TOEKOMST
We moeten ons zelf constant uitdagen, de toekomst is nabij!
Wanner ze aankomen in ons fokprogramma zijn deze veulens nog maar baby's, maar we hebben een goede genetische
waarde en een goed vooruitzicht. We hopen een groot verschil te maken in de Europese Curly horses en we
willen een nieuwe start maken binnen Europa


 

 

TRANSPORT   FRANCE & EUROPE   @

Transport de chevaux toutes races jusqu'à
4 chevaux (camion + van)

Réception dans les différents
aéroports Europeens
Gestion administrative à l'arrivée
Contacts transitaires. 
Paardenvervoer naar alle rassen voor 4 paarden (vrachtwagen + aanhanger). Ontvangst in de verschillende Europese luchthavens, Administratief beheer bij aankomst en Contacten expediteurs.
VL transport via vrachtwagen, bestelwagen en reizen met het hoofd achterover in 2 ruimtes,
beide uitgerust met camera en een zadelkamer begeleider.
Transport is in overeenstemming met de regelgeving met betrekking tot de bescherming en de gezondheid van dieren, uitgevoerd door Aline en Jeroen Verschuren, dierenarts Dr Conveyor en voertuigen een vergunning van de veterinaire diensten (autorisatie internationnal)
CAPTAV (Certificaat van geschiktheid voor het vervoer van levende dieren)
Jeroen: Geen A58364005001 - Aline: Neen A59075006001  -  Siret 344 358 981 000 35